Werken in het buitenland? Zo pak je dat aan!
Werken in het buitenland, hoe pak je dat aan?
Ben je niet aan Nederland gebonden en zou je het leuk vinden om over de grens aan het werk te gaan? Of ben je juist op zoek naar een compleet nieuwe uitdaging? Dan is werken in het buitenland wellicht een goede optie voor je. Zet de eerste stap door te bedenken waar je graag zou willen werken (niet alleen het bedrijf, maar ook het land) en maak een Engelse cv aan. Verdiep je ook in andere zaken, zoals het aanvragen van een visum en op welk loon je moet regelen. Heb je dit allemaal helder? Dan kan je verder in je zoektocht naar een baan in het buitenland.
Een baan vinden in het buitenland
Een baan zoeken in het buitenland kan je op een aantal verschillende manieren aanpakken. Er zijn genoeg instanties die zich juist op werk in het buitenland richten, maar ook bij de ‘gewone’ uitzendbureaus is het tegenwoordig mogelijk om aan je profiel toe te voegen dat je beschikbaar bent voor werk in het buitenland. Daarnaast is LinkedIn een uitstekend platform. Hier vind je namelijk ook vacatures van Nederlandse bedrijven die actief zijn in het buitenland, of vacatures waarbij buitenlandse bedrijven juist op zoek zijn naar een persoon uit Nederland (bijvoorbeeld wanneer het gaat om werkzaamheden als teksten vertalen). Vind je niet gelijk de baan van je dromen, maar ben je er wel heel zeker van naar welk land je zou willen verhuizen? Dan kan je ook eerst een tijdelijke baan accepteren, bijvoorbeeld in een callcenter. Dit helpt je om alvast te wennen aan de omgeving en (indien nodig) de taal te leren. Vanuit dit punt kan je weer verder zoeken. Blijf tijdens je zoektocht naar een baan in het buitenland niet te afwachtend. Stuur ook open sollicitaties naar bedrijven waar je graag zou willen werken.
Heb je nog een spaarpotje achter de hand? Dan kan je ook eerste een tijdje vrijwilligerswerk gaan doen in het betreffende land. Ook dit helpt je om te wennen aan de omgeving, je doet ervaring op en het staat goed op je cv.
De sollicitatiegesprekken
Ben je uitgenodigd voor een aantal sollicitatiegesprekken? Dat is goed nieuws. Nu is het tijd om je voor te bereiden op dit onderdeel van het sollicitatieproces. Zorg dat je de taal goed beheerst, zodat je tijdens het verf goed uit de verf komt. Ook al verloopt het gesprek in het Engels, denk er niet te makkelijk over. Ook de Engelse taal heeft lastige begrippen. Bedenk dus welke termen er allemaal in het gesprek genoemd kunnen worden en zoek op wat de Engelse vertaling is. En, zoals bij elke gesprek, zoek informatie over het bedrijf en onthoud de namen van de mensen met wie je het gesprek hebt. Wees ook niet bang om vragen te stellen over hoe het zit met bijvoorbeeld de huisvesting. In sommige gevallen helpen bedrijven je met het regelen hiervan.
Heb je meerdere sollicitatiegesprekken in het buitenland? Zorg dan voor een efficiënte planning, zo hoef je niet steeds opnieuw een lange reis te maken. Het staat meestal in de informatie aangegeven, maar houd verder rekening met een tweede of derde sollicitatieronde. In dat geval is het verstandig om alvast een overnachting te regelen. Soms gaat een sollicitatiegesprek via Skype. Zorg dan voor een nette achtergrond en zet de computer neer in een rustige ruimte zonder storende geluiden.
Wennen aan de omgeving
Ben je aangenomen? Dan ga je een hele spannende, nieuwe periode tegemoet. Naast je verhuizing moet je wennen aan je nieuwe omgeving, je nieuwe werkplek en wellicht een compleet nieuwe cultuur. Sta in dit geval ook open voor uitnodigingen van je collega’s als ze je vragen om iets te gaan drinken na werktijd. Kijk ook of het mogelijk is om je hobby’s weer op te pakken in je nieuwe leefomgeving. Dit is ook goed voor je sociale contacten. Het kan voorkomen dat je na verloop van tijd toch wat meer moeite hebt om je aan te passen aan de nieuwe omgeving en de ‘glans’ van die spannende nieuwe baan in het buitenland toch wat verloren gaat. In dit geval is het verstandig om in gesprek te gaan met familie, vrienden, een vertrouwenspersoon of een specialist zoals een expat psycholoog. Deze specialist geeft je praktische tips om je weer helemaal thuis te kunnen voelen in je nieuwe omgeving.
Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.