Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

Werken met een payroll contract

Payrolling heeft voor werkgevers verschillende voordelen. Daarom zijn er veel bedrijven die werken middels een payroll bureau of die overstappen op payrolling. Maar wat zijn nou precies de voordelen van een payroll constructie? En wat zijn de verschillen voor werknemers ten opzichte van een normaal contract? Om deze vragen te beantwoorden is het belangrijk om eerst vast te stellen wat payrolling precies in houdt.

Wat is payrolling?

Bij payrolling wordt de verantwoordelijkheid voor werkgeverschap door een onderneming uit handen gegeven. Hierbij komt het personeel in principe in dienst van de payroll onderneming.
Verschillende juridische en administratieve aangelegenheden zoals salarisadministratie, afdracht van sociale premies, contractbeheer en pensioenen worden door het payrollbedrijf overgenomen. Payrolling werd veel toegepast in branches waarbij veel gebruik wordt gemaakt van flexibele werktijden zoals in de horeca. Organisaties zoals Kolibrie Payroll hebben zich dan ook speciaal op Horeca payrolling gericht. Tegenwoordig wordt payrolling steeds vaker in allerlei branches toegepast, denk hierbij bijvoorbeeld aan reisbureau’s, supermarkten, call centers, kappers etc.

De voordelen van payroll voor werkgevers

Waarom hebben werkgevers zoveel baat bij een payroll constructie? Door payrolling kunnen organisaties flexibeler omgaan met het personeel, zijn er beperkte risico’s en kunnen er financiele voordelen worden behaald. Hieronder de verschillende voordelen van payrolling op een rijtje:

 • De ondernemer is vooraf precies op de hoogte hoeveel de personele kosten zullen zijn. Hier kan rekening mee worden gehouden in de financiële planning.
 • Voor payrolling wordt een vast tarief gehanteerd, waarvoor periodiek één factuur wordt verstuurd. Hierdoor krijgt men een erg nauwkeurig inzicht in de totale salaris en personeelskosten.
 • Er zullen geen facturen en/ of aangiften van instanties zoals het UWV, de Arbo-dienst, de verzuimverzekering, pensioen- en aanverwante verzekeringen en de belastingdienst meer binnenkomen.
 • De financiële organisatie van de ondernemer wordt hierdoor veel overzichtelijker.
 • De werknemers zullen weinig veranderingen ervaren. Zij zullen wel altijd kunnen terugvallen op een professionele en ervaren dienstverlener op het gebied van P en O.

Maar wat zijn de voordelen voor jou als werknemer?

 • Pensioen en scholingsregeling.
 • Arbeidsovereenkomst comform de Payroll CAO.
 • Loondoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid.
 • Sociale verzekering, je bouwt WW rechten op.
 • Betrouwbare periodieke loonbetaling.
 • Professionele loonstroken met duidelijke vermelding van loon en reserveringen.

Payrolling en de nieuwe wet werk en zekerheid

Met de nieuwe wet werk en zekerheid wordt de rechtspositie van flexwerkers versterkt. Ontslag wordt sneller, eerlijker en goedkoper. De WW zal dusdanig aangescherpt worden dat mensen weer snel aan het werk gaan. De nieuwe wet werk en zekerheid draagt dan ook zeker bij aan de rechtspositie van payrollmedewerkers. Payroll contracten voor bepaalde tijd kunnen worden gewijzigd in contracten voor onbepaalde tijd.

Er zijn echter ook mogelijkheden waarop payroll bureau’s op negatieve wijze kunnen afwijken in de arbeidsvoorwaarden van medewerkers, zoals het uitzendbeding, verminderd pensioen en het uitsluiten van loondoorbetaling. Let er bij het tekenen van een payroll contract dus goed op hoe er wordt omgegaan met de arbeidsvoorwaarden!