Geschikte zakelijke schoenstijlen

Tegenwoordig zien we steeds meer sneakers in het hedendaagse straatbeeld. Ook op de werkvloer heeft de sneaker zijn stempel gedrukt. Als je werkgever het toelaat, en je hebt geen afspraken met klanten op de agenda staan, dan zijn sneakers natuurlijk prima. Maar voor een sollicitatie bij een formeel bedrijf, of een vergadering laat je met sneakers geen goede eerste indruk achter.

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat men 90% van iemands karaktereigenschappen kan raden door alleen naar zijn/haar schoenen te kijken. Bovendien is een eerste indruk snel gemaakt. Staat er op jouw cv dat je nauwkeurig bent? Laat dit dan zien door je schoenen te poetsen voordat je een sollicitatiegesprek hebt!

Onderstaande schoenstijlen zijn zeer geschikt voor sollicitatiegesprekken en zakelijke gelegenheden:

Herenschoenen

Derby schoenen
Derby schoenen zijn veel voorkomende zakelijke herenschoenen. Het zijn overwegend klassieke schoenen, die zowel in heren als dames uitvoeringen bestaan. Derby schoenen hebben een duidelijk zichtbare wreef, waardoor ze een modernere en luchtigere uitstraling hebben dan schoenen met gesloten wreef. Derby’s zijn er in veel verschillende kleuren. Kleuren geschikt voor een sollicitatiegesprek zijn de klassieke tinten, namelijk bruin, zwart en blauw.

Oxford schoenen
Oxfords lijken in veel opzichten op Derby’s. Het voornaamste verschil is dat Oxfords een gesloten wreef hebben. Oxford schoenen zijn de meest gedragen klassieke herenschoen. Het kleuradvies is bij Oxfords hetzelfde als bij Derby’s.

Gespschoenen
Een ander familielid van Derby’s en Oxfords, is de gespschoen (Monk-strap). Het verschil met de eerder genoemde schoensoorten is dat gespschoenen, vanzelfsprekend, gespen hebben als sluiting, in plaats van veters. Ook deze schoenen worden overwegend in klassieke rustige tinten gedragen. Opvallend is dat gespschoenen met een enkele gesp worden vaak gezien als klassieke schoenen, terwijl een dubbele gesp juist als vooruitstrevend wordt beschouwd. Door de strakke sluiting zijn Monk-straps helaas niet geschikt voor heren met een hoge wreef. Door de spanning op de sluiting zal het leer of suède dan gaan bobbelen.

Laarzen
Een nette, iets minder formele outfit creëer je met laarzen. Laarzen zijn er in veel soorten en maten. Een populaire soort is de ‘Chelsea boot’. Dit zijn enkellaarzen met een elastische sluiting. Dit kun je zien als een soort instapschoen onder de laarzen. Een andere populaire laars is de ‘Chukka boot’. Dit zijn enkellaarzen met veters. Deze laarzen geven je een wat ruigere ‘look’, maar kunnen zakelijk gezien prima door de beugel. Zeker in een creatieve omgeving.

Loafer schoenen
Wil je een echt klassieke herenschoen dragen, die niet al te formeel overkomt? Kies dan voor loafers. Dit zijn instapschoenen, en hebben dus geen veter of gesp. Vaak worden loafers geassocieerd met bekakte Amerikanen. Gelukkig zien steeds meer mensen in dat dit niet klopt, en schaffen zelf een paar loafers aan. Ook loafers worden veel gedragen in klassieke en rustige kleuren.

Damesschoenen

Pumps
Pumps zijn nette damesschoenen die in veel verschillende uitvoeringen te krijgen zijn. Pumps zijn voor nagenoeg elke gelegenheid geschikt en stralen elegantie en vrouwelijkheid uit. Combineer pumps met een broek- of mantelpak, spijkerbroek, jurk, of rokje. Pumps zijn in alle bestaande kleuren te verkrijgen. Solliciteer je bij een formeel bedrijf? Houdt het dan bij een rustige kleur. Zo niet? Laat dan je speelse kant zien, en ga voor een vrolijke kleur! Een kleine kanttekening bij pumps is dat de hak in dit geval niet te hoog moet zijn. Hoge hakken kunnen erg ‘sexy’ overkomen en dit is niet wat je wilt uitstralen bij een sollicitatiegesprek!

Ballerina schoenen
Ga je liever voor wat comfort? Dan zijn ballerina’s ideaal! Ze zorgen voor een elegante en vrouwelijk uitstraling, maar hebben geen hakje. Dit geeft de schoen een speels effect. Hierdoor zijn ballerina’s alleen geschikt voor sollicitatiegesprekken bij informele bedrijven. Ballerina’s worden in allerlei leuke kleuren aangeboden, schroom niet om een opvallende kleur te dragen.

Kitten heels
Kitten heels zijn ballerina achtige schoenen, uitgerust met een hak. Ze combineren het speelse effect van de ballerina schoen met het elegante aspect van pump. De hak is smaller dan de hak van een pump, dus zorg ervoor dat je deze schoenen hebt ingelopen voordat je op een sollicitatiegesprek verschijnt. Door de elegante uitstraling is deze schoen perfect voor nette gelegenheden. Ook Kitten heels zijn er in veel verschillende kleuren, hierin kan je bijna niet fout gaan!

Oxford schoenen
Oxfords zijn er ook voor dames. Als je voor een wat stoerdere uitstraling wilt gaan zijn ze perfect voor jou. Ook bij de dames variant is de wreef gesloten. Ze hebben altijd een klein hakje, van ongeveer 3 centimeter. Oxfords geven je een professionele en ‘preppy’ uitstraling. Combineer ze bij een nette spijkerbroek of een jurkje. Ga hier voor overwegend rustige kleuren.

Gespschoenen
Gespschoenen hebben, net zoals bij heren gespschoenen het geval is, veel weg van Oxfords. Deze schoenen hebben een enkele of dubbele gesp. Schoenen met enkele gesp geven je een klassieke uitstraling, terwijl schoenen met dubbele je een vlotte uitstraling geven. Qua stijl passen ze niet bij rokjes of jurkjes, dus draag ze in combinatie met een pantalon of spijkerbroek. Kies voor een klassieke kleur.

Dit gastartikel is geschreven door Robin Hendriks, van Schulte Herenmode.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag