Een carrière als blogger? Zo begin je

Wellicht droom je er al jaren van: een carrière als blogger. Misschien is deze coronatijd wel een mooi moment om er eindelijk mee aan de slag te gaan. We leggen je uit hoe je ermee begint én op welke manieren je er geld mee kunt verdienen.

Zo begin je met bloggen

Als je een blog puur start om er rijk van te worden, kom je waarschijnlijk bedrogen uit. Om goed geld te kunnen verdienen met een blog, heb je veel bezoekers nodig. En het vergt nu eenmaal tijd en moeite om bezoekers te trekken.

Gelukkig is het starten van een blog zelf wél makkelijk. Ook als je weinig tot geen technische kennis hebt kun je met een platform als WordPress eenvoudig een website op touw zetten. Een domeinnaam heb je al voor hooguit een paar tientjes per jaar en staat een stuk professioneler.

Als je een onderwerp kiest waar je weinig interesse in hebt, zal je het waarschijnlijk niet lang volhouden. Je lezers kunnen je enthousiasme in een artikel proeven, dus houd het dicht bij jezelf. Kies iets wat je leuk vindt en niet waar je denkt veel geld mee te kunnen verdienen. Hoe meer uren je erin stopt, hoe meer kans je hebt dat je bezoekers trekt en er dus geld voor kunt krijgen. Maar forceer dit ook niet: het moet tenslotte wel leuk blijven.

Hoe trek je bezoekers? Onder andere door je blog te delen via social media kanalen. Daarnaast is het belangrijk dat je goed vindbaar bent in Google. Je zorgt hier onder andere voor door bij het schrijven van je teksten rekening te houden met SEO, lees hier verder hoe dat moet: https://allthewayup.nl/blog/seo-copywriting-anno-2020.

Geld verdienen met een blog

Google AdSense
Een redelijke makkelijke manier om geld te verdienen met je blog is Google AdSense. Dit is het advertentienetwerk van Google. Als je dit implementeert op je website, kun je eenvoudig advertenties op je website plaatsen. Het maakt daarbij niet uit of je veel of weinig bezoekers hebt, wat de drempel laag maakt. Wil je er een beetje serieus geld mee verdienen, dan zijn een flink aantal bezoekers meestal wel nodig. Het werkt namelijk over het algemeen met Pay-per-click, dus krijg je betaald als een bezoeker klikt of iets koopt via de link.
Affiliate marketing
Sinds de opkomst van adblockers zijn advertenties echter niet meer zo’n lucratieve manier van geld verdienen met een blog. Affiliate marketing is een andere manier om inkomen te genereren. Hierbij promoot je via je website (of social mediakanaal of nieuwsbrief) de product of dienst van een adverteerder via een link. Elke keer dat iemand op de link klikt of een aankoop doet, krijg je een bedrag. Soms krijg je een percentage en soms een vast bedrag per klik. Ook dit kan een leuk zakcentje zijn, zeker als je veel (trouwe) bezoekers hebt.
Gesponsorde artikelen
Een veelgebruikte methode voor het geld te verdienen met een blog is het plaatsen van gesponsorde artikelen. Dit kan in de vorm zijn van een advertorial, waarbij het duidelijk is dat het bedrijf heeft betaald voor het artikel. Ook zijn er opdrachtgevers die willen betalen voor slechts een subtiele link in een van je artikelen. Tot slot zijn er nog vele andere manieren die geld kunnen opleveren, zoals webinars, e-books, cursussen of betaalde nieuwsbrieven.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag