Moet je als student een creditcard nemen? Waarom wel of niet?

De meeste studenten in Nederland hebben een bijbaan: maar liefst 70% van de studenten werkt gemiddeld 17 uur per week. Om je financiën als student beter bij te kunnen houden, kun je een studentenrekening aanvragen met een pinpas en een creditcard speciaal voor studenten. Misschien heb je al een creditcard voor studenten of wellicht twijfel je nog. Één ding is zeker: met een creditcard zijn je aankopen altijd verzekerd. Om jou te helpen bij je beslissing voor een eventuele studentencreditcard hebben we hier de voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

Wat is een studentencreditcard?

Voor studenten zijn er vandaag de dag verschillende soorten creditcards verkrijgbaar. Speciale studentencreditcards zijn lager in kosten, omdat je als student over het algemeen iets minder te besteden hebt dan de gemiddelde volwassen Nederlander. Met zo’n creditcard heb je ook minder bestedingsruimte, zodat je niet kunt uitgeven wat je niet hebt. Natuurlijk is er verschil te vinden in wat je verdient als starter of als student, maar je zult zien dat de meeste aanbieders van creditcards voor studenten een bestedingslimiet hebben van maximaal 1000 euro. Studenten die een creditcard willen aanvragen mogen geen negatieve BKR hebben. Ook wordt er gekeken naar je inkomen en op basis daarvan kan het bestedingslimiet worden aangepast. Een studentencreditcard is verder hetzelfde als een gewone creditcard: je kunt er veilig online en offline mee betalen.

Waarom wel een studentencreditcard?

Er zijn een aantal redenen waarom je als student wel voor een creditcard kiest. De grootste reden is dat je gemakkelijker én veiliger je uitgaven kunt doen. Een festivalticket scoren, een vliegreis boeken of aankopen in de AppStore doen? Dat doe je snel en eenvoudig met je eigen creditcard. Wanneer je met je creditcard betaalt, zijn je aankopen vaak 180 dagen verzekerd tegen diefstal, verlies en schade. Bij sommige studentencreditcards profiteer je ook nog direct van een bagageverzekering en een vluchtvertragingsverzekering, wat ideaal is wanneer je regelmatig leuke tripjes maakt. De meeste creditcards voor studenten zijn gekoppeld aan je eigen (spaar)rekening waardoor je altijd met gemak bij beide rekeningen kunt. Studentencreditcards vergelijken doe je via deze site.

Waarom geen creditcard voor studenten?

Natuurlijk zijn er ook enkele redenen waarom je misschien twijfelt om een creditcard voor studenten af te sluiten. Een creditcard, ook voor studenten, is immers een lening. Dat betekent dus een lening naast je huidige lening bij DUO. Er is niets aan de hand naarmate je je rekeningen aan het eind van de maand ‘gewoon’ netjes betaalt, maar dan moet je dat dus wel echt doen. Daarnaast kost een creditcard geld, hoewel deze creditcard voor studenten wel goedkoper is dan een standaard creditcard. Houd er tot slot rekening mee dat je wanneer je bij een normale geldautomaat geld op wilt nemen je vaak toeslag moet betalen.

Kortom: kijk voor je eigen situatie of een creditcard voor studenten een goede investering is. Shop je veel online, ben je veel op reis of wil je met gemak veilige (online) betalingen doen dan is het zeker een goed idee. Een studentencreditcard brengt in ieder geval betaalgemak tijdens je studentenleven.