Tips tegen een post-vakantie dip

Zie je weer op om aan het werk te gaan na je vakantie? Of sta je te popelen om te beginnen? De meeste mensen hebben in enige mate last van een post-vakantie dip. Terwijl er altijd wordt gezegd dat de vakantie bedoeld is om ‘op te laden’, is het energiepeil juist na de vakantie erg laag. Dat heerlijk ontspannen vakantiegevoel is direct verdwenen en de stress van voor de vakantie is weer in volle kracht terug. Met een aantal tips kun je echter weer met frisse moed aan de slag!

Wie is gevoelig voor een post-vakantie dip?

Een post-vakantie dip, die soms een post-vakantie depressie wordt genoemd, gaat gepaard met symptomen als vermoeidheid, slapeloosheid, concentratieproblemen, verminderde eetlust, prikkelbaarheid en triestheid. Sommige mensen zijn gevoeliger voor een post-vakantie dip dan anderen. Ben je erg stressgevoelig, dan zul je er sneller last van hebben. Mensen die regelmatig op vakantie gaan met niet al te grote tussenpozen en vakanties kiezen die bij hen passen, zijn vaak minder gevoelig voor een post-vakantie dip. Een ander belangrijk aspect is de mate waarin je gelukkig bent op je werk.

Tips om fris aan de slag te gaan

Hoe dan ook, je zult er na je vakantie weer aan moeten geloven. Met de volgende tips kun je er het beste van maken:

1. Plan tijd in om te acclimatiseren
Direct na je vakantie aan de slag? Dat is geen goed idee. Die omslag is vaak te groot. Zorg dat je bij thuiskomst enkele dagen hebt om de indrukken van je vakantie te verwerken, bij te komen van je reis, rustig je koffer uit te pakken en je leven weer goed te organiseren om in de dagelijkse routine te komen.

2. Neem je eerste werkdag ‘vrij’!
Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar wat we hiermee bedoelen is dat je na een lange vakantie met een andere instelling aan de slag gaat. Zie je eerste werkdag als een verlofdag, die je gebruikt om de draad op te pakken. Praat met collega’s over wat er gebeurd is tijdens je afwezigheid en wat er de komende tijd allemaal moet gebeuren.

3. Begin met gemakkelijke taken
Stort je niet meteen in complexe projecten, maar begin met eenvoudige taken. De overvolle mailbox is iets waar de meeste mensen na de vakantie enorm tegenop zien. Neem mails globaal door en bepaal welke de prioriteit hebben. Werk deze eerst af. De overige mails komen op een later tijdstip aan bod.

4. Ga aan de slag met goede voornemens
Zie je eerste werkdag na de vakantie als een nieuw begin. Een vakantie is een goed moment om op je werk te reflecteren. Wat gaat er goed, wat gaat er minder goed en wat wil je veranderen? Terwijl je ontspant kunnen er ook veel goede ideeën ontstaan. Schrijf ze op en ga er na je vakantie actief mee aan de slag.

5. Plan alvast je volgende vakantie!
Wanneer je iets leuks hebt om naar uit te kijken, ben je je post-vakantie dip sneller de baas. Plan bijvoorbeeld een leuk weekendje weg. Dit brengt je alweer meteen in de vakantiestemming. Met deze boost aan positieve energie lijken je dagelijkse taken ineens minder zwaar!

Past je baan nog wel bij je?

In je vakantie neem je wat afstand van je baan. Wanneer je terugkomt, zul je er dan ook met andere ogen naar kijken. Voelt het echt beroerd om weer terug aan het werk te gaan, dan is het misschien tijd voor een andere baan. Vraag jezelf af waarom je je zo voelt? Zijn het je collega’s? Is het je werkgever? Of zijn er werkzaamheden waar je enorm tegen opziet? Probeer de pijnpunten te vinden die jouw werkplezier in de weg staan. Ben je niet zeker over of je huidige baan of over wat je wel zou willen, dan kan een loopbaancoach je helpen om hier meer inzicht in te krijgen, zodat je iets kunt veranderen.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag