Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

Tips voor het vinden van je droombaan

Hoe vind je je droombaan? Een baan waarvoor je iedere dag graag vroeg de wekker zet en er met veel zin naar toe gaat. Veel mensen die op zoek zijn naar een baan of die graag van baan zouden willen wisselen, lopen met deze vraag rond. Het is niet altijd gemakkelijk om een baan te vinden waarin je je helemaal thuis voelt. Daarom hebben we hier een aantal tips die je kunnen helpen met het vinden van je droombaan.

Wat zijn jouw drijfveren?

Je hebt het niet altijd voor het zeggen waar je uiteindelijk terechtkomt. Toch kun je in je zoektocht naar baan hierop een beetje invloed uitoefenen. Het is heel belangrijk dat je weet wat jouw drijfveren zijn. Analyseer eens wat jouw persoonskenmerken zijn. Wie ben je? Waar sta je voor? Bedenk ook welke individuele drijfveren je hebt. Kijk hierbij niet alleen naar wat je kunt, maar ook naar zaken die ervoor zorgen dat je je prettig voelt binnen je baan. Wat vind je belangrijk in je baan? Een sociale werksfeer? Veel eigen verantwoordelijkheid? Ruimte voor creativiteit? Bijscholingsmogelijkheden? Zet alles op papier en ga met deze kennis op zoek naar een baan die bij je past.

Past de visie van het bedrijf bij jou?

Ga in je zoektocht naar een geschikte nieuwe werkgever niet alleen af op grote en bekende bedrijfsnamen. Kijk ook niet alleen naar leuke secondaire arbeidsvoorwaarden als een smartphone van de zaak, chique lease-auto en dergelijke. Ga in eerste instantie op zoek naar een bedrijf waarvan de visie aansluit bij jouw visie, waarden en normen en ambities. Bestudeer hiervoor onder meer de website van het bedrijf, probeer gerichte vragen te stellen tijdens je sollicitatiegesprek, zoek naar klantenreacties of misschien ken je wel iemand die er werkt waarmee je eens kunt praten.

Is er aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling?

Een prettige werkomgeving betekent dat er voldoende ruimte is voor de persoonlijke ontwikkeling van werknemers. Je zult lekkerder in je vel zitten wanneer je het gevoel hebt dat je je talenten zo optimaal mogelijk kunt benutten en ruimte krijgt om verder te groeien binnen je baan. Hoe gaat het bedrijf dat jij op het oog hebt daarmee om? Hoe is je leidinggevende op de werkvloer? Is het iemand die je zelfvertrouwen geeft en aandacht heeft voor jouw persoonlijke ontwikkeling? Of is het iemand die vooral op zichzelf en zijn eigen prestaties is gericht?

Op zoek naar je droombaan?

Je droombaan vinden? Het hoeft geen onmogelijke opgave te zijn. Een loopbaancoach aangesloten bij Loopbaanhulp.nl kan je op weg helpen. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van loopbaancoaches in jouw omgeving. Dan kun jij straks de volgende wijsheid van Gandhi in de praktijk brengen: ‘Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken.’