Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

Top 10 sollicitatietips

Op zoek naar een nieuwe baan? Solliciteer je je suf? Maar wil het steeds maar niet lukken om in de roos te schieten? Veel mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan onderschatten de kunst van het solliciteren. Een loopbaancoach kan je helpen tijdens de sollicitatieprocedure maar verdiep je eens in deze top tien sollicitatietips en de kans dat je nu wel ‘geluk’ hebt, is ineens een stuk groter!

1. Sollicitatiebrief en cv afstemmen op de baan

Het heeft geen zin om je complete loopbaan uit de doeken te doen in je sollicitatiebrief. De werkgever krijgt waarschijnlijk talloze sollicitatiebrieven onder ogen en zoekt naar die brief die er tussenuit springt. Focus op de elementen die relevant zijn voor de functie, zowel in je brief als in je cv. De eerste indruk is heel belangrijk, dat geldt ook voor de eerste indruk die je maakt in je sollicitatiebrief. Je moet meteen in het begin van de brief de aandacht van de lezer weten te vangen!

2. Maak duidelijk wat je wil

Zorg ervoor dat je je bewust bent van wat jouw unieke talenten zijn en hoe je deze het liefst zo optimaal mogelijk wilt benutten. Hiermee kun je een toekomstige werkgever pas echt overtuigen. Heb je nog geen duidelijk beeld van jouw unieke talenten, ga dan eens praten met een loopbaancoach. Met de zelfkennis die je hier opdoet kun je gerichter gaan solliciteren.

3. Wat heb je te bieden

Concentreer je vooral op wat jij het bedrijf te bieden hebt. Veel sollicitanten maken nog weleens de fout door zich bij hun sollicitatie te concentreren op wat ze nog allemaal willen leren en gebruiken dit om bij een bepaald bedrijf binnen te komen. Een werkgever is meer geïnteresseerd in wat jij te bieden hebt, dan in wat je bij hem wilt komen halen! Wanneer je via outplacement gedwongen bent om op zoek te gaan naar een andere baan, dan kan een outplacementbureau je helpen om je kwaliteiten en talenten goed in te zetten.

4. Pas op voor herhalingen

Let erop dat je sollicitatiebrief geen herhaling is van je cv. Je cv dient als een beknopt overzicht van je kennis en ervaring en moet binnen één oogopslag duidelijk maken wat jouw kwaliteiten zijn. Je sollicitatiebrief gebruik je om te motiveren waarom de betreffende functie op jouw lijf geschreven is. Je gaat op zoek naar overeenkomsten tussen jouw kennis, vaardigheden en ervaringen en de functie.

5. Overdrijf niet!

Het komt nog weleens voor dat een sollicitant zo naarstig op zoek is naar een baan, dat hij of zij te enthousiast en te opdringerig overkomt. Behoed je voor deze valkuil. Natuurlijk wil een bedrijf gedreven mensen, maar je moet wel waar kunnen maken wat je belooft. Vermijd superlatieven en geef een degelijke onderbouwing voor waarom jij geschikt bent voor de baan.

6. Geef voorbeelden

Het heeft geen zin om in je sollicitatiebrief een opsomming van je kwaliteiten te geven. Kies de kwaliteiten die belangrijk zijn voor de functie eruit en geef voorbeelden waaruit blijkt dat je over deze kwaliteiten beschikt. “Ik ben goed in organiseren. Zo ben ik erin geslaagd om tijdens mijn studie een internationaal filmfestival op poten te zetten. Hier zijn 5000 bezoekers op afgekomen.”

7. Vormgeving belangrijker dan je denkt

Kies niet voor de saaie standaard vormgeving voor je cv. Probeer om hierin jouw persoonlijkheid naar voren te laten komen en onderzoek ook waar het bedrijf waar je solliciteert voor staat. Daarbij geldt dat voor de ene functie een creatief cv zeer gepast is, terwijl voor een andere functie een klassieke vormgeving een beter idee is. Stap in ieder geval van de standaard vormgeving af en geef je cv een persoonlijk tintje. Let er wel op dat het cv overzichtelijk en prettig leesbaar blijft.

8. Oog voor formaliteiten

Hoewel we je hierboven aanspoorden om creatief om te springen met de vormgeving van je cv, is het wel belangrijk om de formaliteiten die er gelden voor een cv en een sollicitatiebrief in het oog te houden. Hiermee duiden we op het feit dat een cv altijd begint met een overzicht van je persoonlijke gegevens en eventueel een goede profielfoto. Je sollicitatiebrief dient voorzien te zijn van de juiste adressering, onderwerp, datum en aanhef. Verder dient een sollicitatiebrief niet langer te zijn dan 1 A4.

9. Ga netwerken

Zomaar op allerlei vacatures reageren heeft meestal geen zin. Zorg dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt en wat je kan. Je kunt nu gerichter gaan solliciteren, onder meer door te netwerken. Zoek mensen op die binnen jouw sector werkzaam zijn, medestudenten, oud-collega’s, vrienden, kennissen, en spreek met ze over de mogelijkheden. Bezoek ook vakbeurzen, lees vaktijdschriften en ben actief op de social media netwerken. Zo zul je sneller geschikte carrièrekansen tegenkomen.

10. Positieve instelling

Na talloze sollicitatiebrieven verstuurd te hebben zonder resultaat kan de moed je behoorlijk in de schoenen zakken. Laat dit niet doorklinken in je sollicitatiebrief. Vermijd ook negatief spreken over vorige werkgevers. Werkgevers zijn op zoek naar positief ingestelde mensen die van aanpakken weten!