Welke studies bieden een hoge baangarantie?

De zomervakantie loopt ten einde en een nieuw studiejaar staat voor de deur? Maar welke richting moet je kiezen? Wil je puur je hart volgen of is een hoge baangarantie voor jouw topprioriteit. De manier waarop mensen een studierichting kiezen loopt uiteen. Het ideaal is natuurlijk om een goed evenwicht te vinden tussen een studie die je leuk vindt en die goede toekomstperspectieven biedt. In de praktijk ligt het niet altijd zo gemakkelijk! We gaan in dit artikel in op studies die wel en geen hoge baangarantie geven.

Welke opleidingen zijn populair?

Hoewel de inschrijvingen nog in volle gang zijn en nog tot oktober doorgaan, zijn er volgens de Dienst Uitvoerend Onderwijs toch al enkele tendensen op te merken. Zo is er opvallend veel interesse in de opleiding International Business & Management aan de Hogeschool Rotterdam. Deze opleiding heeft vooralsnog de meeste nieuwe inschrijvingen. Er hebben zich maar liefst 811 nieuwe studenten voor deze opleiding aangemeld. Een andere opvallende tendens is dat er weinig interesse is in lerarenopleidingen, terwijl dit juist een beroep is dat veel goede toekomstperspectieven biedt.

Lerarenopleiding biedt de beste baangarantie

SEO Economisch Onderzoek analyseerde onlangs welke diploma’s de beste startpositie bieden op de arbeidsmarkt. Een opleiding tot wiskundeleraar biedt de beste garantie op een baan. Maar liefst 50% van de afgestudeerden heeft binnen 2 tot 3 maanden een baan. Daarbij heeft 79% na 15 maanden een vast contract. Een ander bijkomend voordeel is dat eveneens het gemiddelde jaarinkomen van € 40.800 het hoogst is van alle 87 hbo-opleidingsclusters! Is wiskunde niet je lievelingsvak, dan bieden ook opleidingen tot tweedegraads docent binnen andere disciplines een gunstige startpositie.

Numerus fixus opleiding verpleegkunde opgeheven

Er is goed nieuws voor wie een baan ambieert in de zorg, want de numerus fixus voor de bachelor opleiding verpleegkunde is opgeheven vanaf het schooljaar 2019-2020. Dit betekent dat alle nieuwe studenten worden toegelaten. Er is één uitzondering en dat is de Hanzehogeschool, die behoudt namelijk wel nog de numerus fixus. Al twee jaar eerder drong de beroepsvereniging V&VN erop aan om de numerus fixus op te heffen, omdat er binnen de zorgsector nood is aan gekwalificeerde verpleegkundigen. Momenteel verwacht men een tekort van 125.000 professionals in de zorg, waaronder 35.000 hbo-verpleegkundigen. Kortom, een beroep met een hoge beroepsgarantie.

Groot tekort aan technisch opgeleid personeel verwacht

Uit een onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) naar opleiding en beroep tot 2022 blijkt dat er een groot tekort aan bèta technisch opgeleid personeel zal zijn. Denk hierbij aan beroepen in de elektrotechniek, werktuigbouwkunde, mechatronica, technische bedrijfskunde en civiele techniek op mbo- en hbo-niveau. Vooral de opleiding werktuigbouwkunde kan wel wat extra studenten gebruiken op zowel mbo- als hbo- en wo-niveau. Naar verwachting zijn er tot 2022 maar liefst 32.500 vacatures binnen deze sector. Doordat de instroom op het moment slechts 9.800 studenten is, zal er een gebrek aan 22.700 kandidaten zijn.

Welke opleidingen hebben de slechtste banenkansen?

Dat zijn de opleidingen aan de kunstacademies met hbo-opleidingen als beeldende kunst, vormgeving en film & televisie. Van de afgestudeerden vindt 50% pas na 43 maanden een baan. Volgens het onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt is dat het langst van alle 87 hbo-opleidingsclusters. Overige opleidingen die ook weinig garantie bieden op een baan en tevens een laag loon beloven, zijn: mbo-toerisme, vrijetijdsmanagement en dans.

Loopbaancoach: “Waar word je echt gelukkig van?”

Wanneer je niet goed weet wat je wilt, kan de verleiding groot zijn om een studie te kiezen met een hoge baangarantie. Maar is dat waar je echt gelukkig van wordt en waar je goed in bent? Bij het kiezen van de juiste richting spelen veel factoren een rol, waaronder jouw interessegebied, persoonlijkheid, competenties en talenten. Geen wonder dat het voor veel mensen lastig is om een goede keuze te maken. Een loopbaancoach kan je helpen met uiteenlopende testen en coaching gesprekken om de studierichting te vinden die echt bij je past.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag